Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Atbalstīsim, atbalstīsim!
Publicēts 9. janvārī, 2009.
Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards sola virkni atbalsta mehānismu uzņēmējiem. Un pat vēl vairāk – pastāv iespēja, ka arī daļa iedzīvotāju, kuri savulaik ņēmuši hipotekāro kredītu, bet ekonomikas pasliktināšanās dēļ vairs nespēj kredīta nastu tālāk pavilkt, varētu sagaidīt atbalstu no valsts. Viss ir brīnišķīgi un vārdos tas tiešām kaut mazliet liecina, ka valsts nav aizmirsusi savus nodokļu maksātājus.

Taču atkal – ministrs runā pavisam dīvainas lietas – viņa vadītā ministrija ar dažāda veida atbalsta priekšlikumiem varētu nākt klajā tuvākajā laikā. Taču nevienam taču nav noslēpums, ka uzņēmējiem problēmas jau ir sākušās labu laiciņu iepriekš un šobrīd tās tikai saasinās. Tad gribētos pajautāt ministram, kādēļ šie atbalsta pasākumi vēl nav izsludināti un apstiprināti valdībā? Kad tad reāli šīs idejas un ieceres tiks īstenotas dzīvē? Kad daļa uzņēmēju jau būs bankrotējusi? Un tieši tādēļ aizvien nepamet sajūta,  ka Latvijas valdība joprojām strādā nevis apsteidzošā, bet reaģējošā režīmā. Un tas ir viens no lielākajiem postiem Latvijas biznesam. Īsti nav saprotams, kā ministrs var runāt par finanšu atbalsta programmu, kura varētu tikt izstrādāta līdz aprīlim, ja jau šobrīd bizness sāk grimt zem ūdens?
Šie ir tikai daži no daudzajiem jautājumiem, kurus atkal un atkal jāuzdod valdībai. Taču jau iepriekš ir paredzamas atbildes, kas pārsvarā vienmēr bijušas neskaidras un sološas. Jau līdz šim taču ir izstrādāti tūkstošiem lappušu biezi dažādi biznesa atbalsta dokumenti. Varbūt ministram un ierēdņiem būtu vienkāršāk pārlapot iepriekš sagatavotos dokumentus un atlasīt šim brīdim noderīgākos? Tādā veidā varbūt izdosies vēl ietaupīt nodokļu maksātāju naudu gan uz ierēdņu domāšanas, gan papīra rēķina.
Negribas noliegt, arī šī valdība ir darījusi labas un noderīgas lietas. Taču katram reiz ir jāsaprot, ka uz veciem lauriem sēdēt nevar un nav arī jēgas. Ir vai nu jāstrādā patiešām efektīvi, vai arī atklāti jāatzīst, ka viss, ko varējuši, esam paveikuši un tagad lai nāk vietā citi. Kaut no pašu partijām – koalīcijas biedri taču regulāri sludina, ka viņu rezervistu soliņi ir gari. Nu tad varbūt ir jālaiž laukumā rezervisti? Bet varbūt patiešām ir runāts tikai par rezervistu soliņiem, nevis pašiem rezervistiem?

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: