Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Atbildīgie kredītņēmēji
Publicēts 10. februārī, 2009.
Izrādās – Latvijas iedzīvotāji ar lielu atbildības sajūtu izturās pret savām kredītsaistībām. Vismaz par to liecina “Swedbank” veikts pētījums. Faktiski pret visiem maksājumiem cilvēki izturoties ar lielāku vai nedaudz mazāku atbildības sajūtu. Un šajā ekonomiskajā situācijā tas patiešām liecina par augstu apzinīgumu un vēlmi pēc labākās sirdsapziņas nokārtot savas saistības.

Taču kā gan šā pētījuma rezultāti saskan ar tiem finanšu aprindu ekspertu paustajiem uzskatiem, ka šajā situācijā, kad ļoti daudziem cilvēkiem kredītmaksājumu kārtošana kļūst aizvien saspringtāka, faktiski vienīgie vainīgie ir paši cietēji – savulaik neapzinīgi aizņemoties naudu, nedomājot, ka reiz šo naudu būs arī jāatdod. Lielisks secinājums. Tikai nez kādēļ tiek aizmirsts piebilst, ka vēl pirms nedaudz vairāk kā gada pašas bankas ikvienam klientam nemitīgi izteica dažādus labus piedāvājumus – gan patēriņa kredīta izmantošanai, gan par citiem finanšu instrumentiem. Protams, katr4am pašam ir jāizvērtē sava finanšu situācija ne tikai kredīta ņemšanas brīdī, bet arī kaut nedaudz jāprognozē šīs situācijas iespējamie attīstības scenāriji vismaz pāris gadus uz priekšu.
Un tomēr – kā gan šis lielais cilvēku skaits, kuri ņēma kredītus, bet no kuriem varbūt tikai nelielai daļai ir atbilstoša finanšu izglītība, varēja precīzi izplānot šādu notikumu pavērsienu. Vēl jo vairāk, kad arī finanšu eksperti pavisam nesenā pagātnē zimēja rožainus scenārijus un rozā nākotnes sapņus. Kā gan ierindas pilsonis varēja apjaust, ka vienā brīdī visas pasaules sistēma nokļūs faktiski uz kraha robežas? Un tomēr – arī šādā situācijā cilvēks cenšas kārtot savas saistības. Un tādēļ gribētos cerēt, ka arī bankas šajā situācijā tomēr neaizmirsīs, ka kredītņēmējs ir viņa partneris, kurš maksā par pakalpojuma izmantošanu. Turklāt maksā ļoti labu naudu. Un tikai savstarpēja tolerance un uzticēšanās būs garantija labai sadarbībai arī nākotnē. Tas nenozīmē, ka bankām tagad būtu jānoraksta visi parādi. Bet tas nozīmē, ka ir jāmeklē ABĀM pusēm pieņemams risinājums, ja ir radušās grūtības. Un tas ir svarīgākais priekšnoteikums.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: