Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Biķis: Jāmaina nodokļu proporcijas
Publicēts 13. novembrī, 2009.
Jau vairāku mēnešu garumā visi spriež un pārrunā, un diskutē par nodokļu politiku, izmaiņām tajā, velta neskaitāmas dienas, lai vienotos par viena nodokļa izmaiņām, taču netiek apskatīta sistēma kopumā un tās ietekme uz Latvijas kā valsts attīstību. Tikai pavisma nesen šķiet pirmo reizi plašāk izskanēja “Latvijas Finiera” padomes priekšsēdētāja Jura Biķa paustais viedoklis par jau sen pastāvošo nepieciešamību pāriet no darbaspēka un kapitāla nodokļiem. Kāpēc par to aktīvi nerunāja jau agrāk?

Šobrīd esošā kārtība ir sekojoša – nodokļi augsti, gandrīz neviens tos nevar samaksāt, līdz ar to nākas šmaukties vai arī vienkārši nemaksāt. Valsts Ieņēmumu Dienestā (VID) turpretī valda bardaks, kas pieļauj dažādas nodokļu apiešanas iespējamības un tiklīdz tiek mainīts viens nodokļu politikas elements, sistēma jūk un brūk.

Šobrīd ir vairāki iespējamie attīstības scenāriji:

Viens no tiek – sākam stingrāk iekasēt nodokļus, vienlaicīgi nesamazinot nodokļu likmes. Tas novestu pie daudzu uzņēmumu bankrota un Latvijas eksporta spēja tuvotos nullei.

Otrs variants – samazina nodokļus un nepalielina kontroli, kas noved pie nodokļu ieņēmumu samazināšanās, līdz ar to nespēju atbalstīt sociālās sfēras valstī.

Kāds ir secinājums? Ja tiek veiktas izmaiņas VID vadībā, noteikti ir nepieciešams samazināt nodokļus un palielināt kontroli, tādā veidā nesamazinot konkurētspēju un samazinot pelēko ekonomiku. Protams, atsevišķas sabiedrības grupas var būt neapmierinātas par sociālā budžeta pārpalikumu, kas netiek viņiem, taču šajā gadījumā ļoti būtiski šos ienākumus ir sadalīt vienlīdzīgi un proporcionāli visiem – veselībai, izglītībai, pensijām.

Cerams, ka Biķa kungam sekos arī citi un aizdomāsies par šo iespēju, novirzot lielāku nodokļus no darbaspēka un kapitāla nodokļiem. Paredzot lielākus nodokļus ekskluzīvam patēriņam – villām, luksusa auto, jahtām un nekustamajam īpašumam, iespējams samazināt, piemēram, sociālo nodokli, saņemot lielākus ienākumus valsts kasē un veicinot uzņēmējdarbības attīstību.

Vai mūsu valstī iespējams šo sistēmu mainīt, neradot maksimālu ieguvumu vieniem un maksimālu zaudējumu citiem?  


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: