Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Dubultstandarts nodokļu iekasēšanā?
Publicēts 21. jūlijā, 2009.
Pirms pāris dienām medijos pavīdēja ziņa, ka Labklājības ministrija gatavojas noteikt maksimālos ienākumus, no kuriem jāveic sociālās iemaksas, tā teikt, lai it kā izbeigtu krāpšanos ar nepamatoti augstu bezdarbnieku pabalstu saņemšanu. Mērķis it kā cēls, bet kur bieži vien ved šie cēlie mērķi?

Kā skaidro Labklājības ministrijas pārstāvji, šobrīd iespējams cīnīties tikai ar krāpšanas sekām, nevis novērst krāpšanas shēmas, tāpēc, kā vienīgā izeja ir summas, no kādas veicamas sociālās iemaksas, ierobežošana. Tas gan rada virkni jautājumu, uz kuriem līdz šim atbildes nav sniegtas, vai arī ir, tikai ne darba ņēmējam saprotamā formā.

Iepazīstoties ar informāciju uzreiz rodas priekšstats, ka Labklājības ministrija šādā veidā, cenšoties līdzekļus it kā ietaupīt, atsakās no nodokļu ieņēmumiem, kurus būtu iespējams iegūt. Ir skaidrs, ka Latvijai šobrīd lielā mērā neklājas viegli tieši tādēļ, ka ieņēmumi no nodokļiem nav tādi, kā plānoti, taču šajā gadījumā arī esošās iemaksas tiek samazinātas.

Vienlaicīgi tā ir negodīga un labo gribu graujoša attieksme attiecībā pret iedzīvotājiem, kas savas profesionalitātes un labās izglītības dēļ tik tiešām uzņēmumos tiek novērtēti un saņem pietiekoši lielas algas. Tie, kas pēc labākās sirdsapziņas maksājuši lielo sociālo nodokli, tagad tiek ierobežots. Pirmkārt viņa iemaksātais vairāku gadu garumā ir pilnīgi nevērtīgs, jo bezdarbnieka pabalstu maksās tikai no pēdējo divu mēnešu ienākumiem, kas pēc jaunās kārtības tiks stipri ierobežoti. Tas var radīt tikai kārtējo triecienu – nodokļus Latvijā maksāt nav izdevīgi, jo atdeve nav ne tuvu motivējoša. Nav brīnums, ka gan darba devēji, gan darba ņēmēji meklē veidus, kā šos noteikumus apiet, jo likumi tiek mainīti tik bieži un nepaskaidrojot, ka nerodas nekāda mazākā pārliecība par stabilitāti nākotnē. Ar Tavu iemaksāto naudu spēlējas un tas gandrīz nemaz netiek slēpts.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: