Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
E-talonu epopeja
Publicēts 29. decembrī, 2008.
Redz, nepagāja ne ilgs laiks, kad slavenie e-taloni jau drīz būs ieviesti – nākamā gada 1. martā par braukšanu Rīgas sabiedriskajā transportā būs jāmaksā ar jaunas un laikam daudziem ne visai ierastas sistēmas starpniecību. Lai arī ideja nav slikta, tomēr dažas detaļas paliek neskaidras.

Un viena no detaļām ir pavisam banāla – ja jau e-talonu sistēma tiek ieviesta jau visai drīz, kādāļ uzņēmumam Rīgas satiksme bija tik liela nepieciešamība radīt starpposmu starp konduktoriem un e-taloniem. Respektīvi – kādēl bija nepieciešamība iztērēt visai paprāvu naudas summu, lai ieviestu elektroniskos biļešu aparārus, aizstājot ar tiem vēl pavisam nesen ierastos konduktorus, ja jau pēc salīdzinoši īsa brīža atkal tiek tērēta nauda un ieviesta pilnīgi jauna sistēma? Uz šo jautājumu atbildes nav īsti dzirdētas, jo patiesībā no Rīgas domnieku mutēm nav arī izskanējuši arī attiecīgi jautājumi Rīgas satiksmes vadībai. Bet kādēļ gan šādi jautājumi nav izskanējuši, tas arī paliek neskaidrs. Un vēl neuzdots un līdz ar to neatbildēts ir jautājums – kur Rīgas satiksme liks pašreizējos aparātus un vai tādējādi nav sanākusi atkal divkārša apmaksa par vienu un to pašu ideju – modernizāciju. Iespējams, ka jaunā sistēma patiešām būs labāka un ideālāka, taču kādēļ šo sistēmu vajadzēja ieviest tieši tagad, nevis, piemēram, pēc dažiem gadiem, kad pašreizējie biļešu aparāti būtu sevi atpelnījuši. Teorētiski iespējams, ka pašreizējā sistēma jau ir sevi atpelnījusi, tikai mums to neviens nav teicis. Bet no otras puses – tieši to arī gribētos dzirdēt, vai gadījumā jaunās sistēmas ieviešana tādējādi neradīs situāciju, ka pašreizējā sistēma būs jānoraksta kaut nelielos, tomēr zaudējumos.
Jācer, ka vismaz tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, atbildīgie Rīgas domnieki izrādīs kaut nelielu, tomēr interesi un mēs uzzināsim, vai sistēmu mainīšana ir veicinājusi Rīgas satiksmei papildu ienākumus vai zaudējumus.

Komentāri (3)
Chirix: Uzbrauciens šoreiz ir ļoti pamatots, bet man ir jautājums bizness.lv redakcijai - kas Jums pašiem traucē uzdot šos jautājumus Rīgas satiksmes vadībai vai RD deputātiem, it īpaši tiem fruktiem, kas sēž RS padomē?

Rakstīt anonīmus, sarkastiskus komentārus mākam, bet aci pret aci ar ierēdni, politiķi izrunāties nevaram saņemties?
29/12/2008 14:34
Agnis: Interesanti, dažkārt, tie ļautiņi. Pieslēgušies jautājumam no vidus, un neiepazīstoties ar iepriekšējo situāciju "gudri" spriedelē.

Ja kādam tiešām tas interesētu, tad varētu apskatīties publikācijas tajā laikā, kad tika ieviesti šie aparāti - kur Rīgas satiksmes pārstāvji skaidro, ka situācija ar konduktoriem (viņu trūkoms) ir ļoti kritiska, tāpēc tiek ieviests šāds starpposms, un ka, lai gan ir īss laiks līdz etalona ieviešanai, tomēr šis starpposms sevi atpelnīs salīdzinājumā pret konduktoru sistēmu.
Vai tas tiešām tā ir? To tiešām varētu pajautāt! Bet tagad brīnīties, ka neviens nav ticis informēts...tā ir tādu vecu tantīšu īdēšana.
30/12/2008 13:07
Jānis: Problēma ir tā, ka nav mehānisma, kā pasažieris var pamatot, ka reģistrējies. Citiem vārdiem sakot pasažieris ir beztiesīgs.

Vakar braucu ar 14. trolejbusu. Apmēram pēc stundas atgriezos mājās. Iekārta nofiksēja atzīmēšanos (paziņoja, ka esmu atzīmējies, samazināja atlikušo braucienu skaitu), taču kontrole man apgalvoja, ka esmu braucis ar šo trolejbusu iepriekš, un tagad neesmu reģistrējies.
Netaisos zīlēt kafijas biezumos: droši vien atkārtoti reģistrējoties zināmā laika intervālā netiek fiksēts jaunais atzīmēšanās laiks, varbūt nopirktais e-talons ir ar defektu,
varbūt atzīmēšanās iekārta ir ar defektu (iemeslu var būt ļoti daudz - tikai tie, kas neko nejēdz no šīm iekārtām var apgalvot, ka tās ir drošas), taču es neko nevaru pierādīt.

Un te nu viennozīmīgi ir darbs advokātiem (jāsavāc pietiekami daudz neapmierināto, lai var nolīgt advokātu).
Rīgas Satiksme ir jāiesūdz tiesā: uzvara garantēta 100%,
citādi dažādu brāķu ražotāji varēs gandēt citiem nesodīti nervus un vēl nepamatoti iekasēt soda naudu.

Jānis
20/04/2009 19:29
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: