Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Efektivitātes faktori
Publicēts 14. novembrī, 2008.
Diezgan skaidrs, ka nākamais gads ieviesīs būtiskas izmaiņas Latvijas darba tirgū. Turklāt domājams, ka līdz ar ekonomikas krīzes radītajiem apstākļiem, kuru dēļ darba devēji būs spiesti būtiski optimizēt savus izdevumus, liela daļa šīs optimizācijas nāks pār darbinieku galvām.

To jau apliecina tendences, kas sāk palēnām iezīmēties aizvien spilgtāk – gan runas par darba algu iesaldēšanu, gan darbinieku atlaišanas aizvien lielākā skaitā uzņēmumu, gan arī runas par to, ka daudziem cilvēkiem pastāv iespēja bez darba palikt mēnešiem.

Taču visā šajā troksnī ir aizmirsusies viena būtiska patiesība – savstarpēja cieņa un izpratne par notikumiem un cēloņiem. Diemžēl rets ir tas uzņēmums, kura īpašnieki apsēžas līdzvērtīgās pozīcijās pie viena galda ar saviem darbiniekiem un kopīgi izspriež reālo situāciju un soļus, kādus tuvākajos mēnešos nāksies spert konkrētajam uzņēmumam izdevumu samazināšanas virzienā. Ne velti dažādi eksperti vienmēr atgādina, ka ir svarīgi ar darbiniekiem runāties un nonākt pie kopīga secinājuma, nevis izlemt visu viņam aiz muguras. Izlemjot par darbinieku samazināšanu slepeni un negaidīti, bieži taču radām mūsu pašu darbiniekos lieku stresu un bailes. Tādēļ gribas atgādināt uzņēmējiem, ka ne jau gadiem mēs tagad dzīvosim krīzē un var pienākt laiks, kad ekonomikas pieauguma brīdī radīsies atkal nepieciešamība palielināt darbinieku skaitu, bet uzņēmuma reputācija būs diezgan paputināta, jo šodien viņš būs slepus un pa kluso atlaidis savus darbiniekus, kuri rīt viņam pagriezīs muguru un aizies pie konkurenta. Tādēļ jāatceras, ka viens no efektīvas darbības faktoriem ir ne tikai māka taupīt un mazināt izdevumus, bet arī būt tālredzīgam un stratēģiski veiksmīgam, sevišķi jautājumos par attieksmi pret darba spēku.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: