Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Esi bezdarbnieks? Tagad būsi uzņēmējs
Publicēts 24. septembrī, 2009.
Šonedēļ portālam Tvnet Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) cita starpā izteicies par jauna emigrācijas viļņa iespējamību tuvā nākotnē, kā rezultātā valdība deklarējusi galvenos mērķus - ekonomikas atveseļošanu un nodarbinātības veicināšanu.

Runājot par jauna emigrācijas viļņa iespējamību, Ministru prezidents atzīst, ka pašreiz apstākļi ir līdzīgi kā pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, kad bija vērojama cilvēku aizbraukšana.

Premjers uzsver, ka tiks sniegts atbalsts mazajiem uzņēmējiem un valdība konceptuāli atbalstījusi mikrouzņēmumu atbalsta programmu: "Tā paredz kredīta iespējas Hipotēku zemes bankā, administratīvā sloga samazināšanu, kā arī atvieglojumus nodokļu politikas jomā. Mikrouzņēmēju prasību atvieglināšana ir viens no darbības virzieniem situācijā, kad pie mums ir augsts bezdarba līmenis. Ar to plānots veicināt to, ka cilvēki, ne tikai meklē darbu, bet padomā paši par sava mazā biznesa sākšanu."

Bizness.lv redakcija ar izpratni uztver Ministru prezidenta centienus, taču nav īstas pārliecības vai valdība ir izvēlējusies pareizos instrumentus mērķu (ekonomikas atveseļošana un nodarbinātības veicināšana) sasniegšanai.

V.Dombrovskis ne ar pušplēstu vārdu nepiemin, ka, mainoties makroekonomikas situācijai valstī, samazinoties iedzīvotāju pirktspējai, uzsākt uzņēmējdarbību kļūst daudz sarežģītāk. Agrāk vai vēlāk ņemtie kredīti būs jāatdod. Tāpat arī piedāvātie nodokļu atvieglojumi jaunajiem uzņēmējiem visdrīzāk būs simboliski.

Tā vietā valdībai vajadzētu padomāt par tādu tēmu kā iedzīvotāju izglītības un kvalifikācijas līmenis. Vai tiešām valdības vadītājs uzskata, ka mūsu bezdarbniekiem (kaut desmitajai daļai no visiem bezdarbniekiem) ir nepieciešamās prasmes, iemaņas un rakstura īpašības, lai spētu veiksmīgi eksistēt biznesa vidē? Ar dažu nedēļu kursiem NVA diez vai būs līdzēts. Aktuāls ir arī jautājums, ko šie jaunie uzņēmēji darīs? Ko piedāvās tirgū? Ar ko spēs pārsteigt un pārliecināt pircējus?

Šajā ekonomiskajā situācijā, tā vietā, lai veicinātu jaunu “kreditēšanas burbuli”, vajadzētu vairāk pievērsties Latvijas dabiskās specializācijas – tranzīta - veicināšanai, kā arī biznesa attīstīšanai ar kaimiņvalstīm Austrumos un Rietumos. Iespējams, derētu arī plašāka diskusija par iespēju uz laiku iesaldēt nodokļu parādus, kaut vai perspektīvajās nozarēs darbojošiem uzņēmumiem. Tāpat valdība varētu piestrādāt pie īpaši krīzes laikam paredzētas nodokļu sistēmas izveides. Taču primāri mums ir jāveicina eksports, lai valsts spētu izdzīvot, attīstīties un sekmīgi konkurēt pasaules tirgū.

No bezdarbnieku pārdēvēšanas par uzņēmējiem nekas nemainīsies, bet tieši šo ceļu šobrīd, izskatās, ir izvēlējies V.Dombrovska vadītais kabinets.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: