Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Fiziskās personas maksātnespēja
Publicēts 16. septembrī, 2008.
Šķiet, arī Latvijā šodien būs zināmā mērā vēsturiska diena, tikai atšķirībā no ASV, kur negaidīti par bankrotu paziņojusi viena no lielākajām bankām, Latvijā notikums ir daudz piezemētāks, tomēr arī svarīgs – tiesa skatīs pirmo privātpersonas maksātnespējas lietu.

Šādu iespēju paredz jaunais Maksātnespējas likums, un zināmā mērā tas ir jauns pavērsiens Latvijas uzņēmējdarbības vidē. Lai gan daudziem vēl šāds termins liekas ļoti svešs un nesaprotams, tomēr ir skaidrs, ka tādējādi daudzi cilvēki tiks paglābti no pilnīgas izputēšanas un varēs daudz drošāk pārdzīvot grūtākus laikus, kas var iestāties personīgajā  mājsaimniecībā.
Citās valstīs privātpersonas maksātnespēja ir jau ierasta lieta un faktiski nozīmē līdzīgas procedūras iziešanu, kā tas notiek uzņēmumiem – ar mērķi darīt visu, lai konkrētā laika periodā atkal nostātos uz kājām. Jācer, ka arī Latvijas likums nodrošinās nevis vienkāršus ļaunprātīgus bankrotus, bet patiešām palīdzēs tiem apzinīgajiem cilvēkiem, kuri negaidītu apstākļu dēļ būs nonākuši nopietnās finansiālās grūtībās. Kā tieši darbosies jaunais likums, rādīs laiks un pieredze, taču vismaz jācer, ka šis likums ir īsti laikā, ņemot vērā arī pasaules ekonomikas lejupslīdes tendences un lielo kredītu daudzumu, ko labajos gados ir uzņēmušies daudzi valsts iedzīvotāji, daļai no kuriem, iespējams, var pienākt arī brīdis, kad jāsāk domāt par savas maksātnespējas pasludināšanu. Taču jāatceras – tas nav bankrots, tas ir ceļš, kā kopā ar speciālistiem iziet no grūtībām ar pēc iespējas minimālākiem zaudējumiem sev un kreditoriem.

Komentāri (3)
Aija Sproģe: bet kur lai risina šādu jautājumu?
27/11/2008 13:06
Tamāra: No februāra nevarējam maksāt hipotekāro kredītu bankai,kas bija noslēgts uz 30 gadiem ,banka lauza līgumu un pieprasīja visu naudu ar % atgriezt dažu dienu laikā,protams tas nebija iespējams,tagad banka nodeva mūs naudas atgūšanas firmai,protams līdz 27 oktobrim nevaram iemaksāt 36000 ls ,ko mums jau saskaitīja kredīta atgūšanas specialists.Ko darīt,labākā gadījumā varēsim sākt maksāt no Jaunā gada,jo viram sarunāts kontrakts uz ārzemēm,bet vai notiks? Abi jau esam bezdarbnieki.Kur meklēt risinājumu?
19/10/2009 11:25
Kaspars: Risinājums cilvēkiem, kuri plāno doties uz Angliju - strādāt, dzīvot. Uzturoties Anglijā iegūsiet tiesības uz privātpersonas bankrota procedūru - parādu dzēšanu. Šis ir risinājums parādu jūgā nonākušiem cilvēkiem, kuru īpašumu vērtība nenosedz parādu summu, iespēja nebūt par parādu vergu. Lai šo iespēju varētu izmantot, pietiek arī ar to, ka ~ 2 - 3 mēnešus UK meklējat darbu, strādājat, veicat uzņēmējdarbību. Tas dos pietiekamu pamatojumu privātā bankrota uzsākšanai. Process ilgst 12 mēnešus un tiek atzīts visās ES dalībvalstīs, izņemot Dāniju. Pēc 12 mēnešiem parādi tiek dzēsti, sākas jauna dzīve bez parādiem. Procedūrai ir arī negatīvās puses- tiek zaudēti visi aktīvi - īpašumi, auto, uzkrājumi, ja tādi ir. Šo likumdošanas īpatnību masveidā izmanto vācieši, austrieši un franči. Sīkāk- www.cleardebtsolutions.lv Daudziem šī var būt kā pēdējā cerība, jo ir skaidrs, ka LR valdība neko savu pilsoņu interesēs nedarīs, atliek vien darīt pašiem. Kā parasti.
17/11/2009 12:56
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: