Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Jokiem vietas vairs nav
Publicēts 25. aprīlī, 2008.
Ja mēs intereses pēc kādu vakaru apsēstos un mazliet pašķirstītu avīzes, paskatītos interneta arhīvos un iedziļinātos rakstos, kas veltīti Latvijas ekonomikas situācijai un iespējamajiem scenārijiem, laikam varētu no tā izveidot pabiezu grāmatu, kas dalītos divās daļās – optimisti un pesimisti. Un interesantākais ir tas, ka taisnība, kā jau parasti nebūs ne vieniem, ne otriem.

 

Tā kā gads pamazām tuvojas pusei, šķiet, daudzi gaida brīdi, kad sāksies premjera un citu politiķu vēlētājiem solītā inflācijas kāpuma mazināšanās. Bet vai maz ir pamats ko tādu gaidīt? Tirgotāji pastāvīgi runā tikai par vienu – cenas nekritīsies, jo to nosaka ne tikai Latvijas, bet arī globālie procesi. Ja mēs paskatāmies visas likumsakarības – elektrībai cena pieaug, degvielas cenas nekrītas, bet faktiski lēkā robežā no 73-79 santīmiem par litru, ar nelielu tendenci par santīma simtdaļu ik pa laikam pieaugt. Un beigu beigās – tagad atkal piena ražotāji sāk dumpoties, lai pārstrādātāji no viņiem iepērk par lielāku samaksu pienu. Bet tas taču nozīmē tikai vienu – atkal veikalos piena gala cena var pieaugt.

Taču no otras puses lietas nav arī tik katastrofālas – patiesībā pēdējo dažu gadu laikā Latvijas cenas ļoti strauji pietuvojās ES vidējām cenām – mēs taču jau no 2004. gada esam ES dalībvalsts. Diemžēl vidējais atalgojums gan privātajā, gan valsts sektorā nav spējis tikt līdzi cenām. Taču, šķiet, bija reiz premjers, kurš solīja septiņus treknus gadus. Diez vai nu viņš būs bez vainas tajā, ka Latvijas ekonomika – uzņēmēju ražīgums, eksporta un konkurētspēja, kā arī viņu darbinieku atalgojums – netika līdzi cenu lēcienam. Bet tā notiek, ja daudz runā, un maz dara...

Tādēļ jokiem vietas vairs nav – vismaz Godmanim ir ne tikai jārunā un bargi jākrata nodokļu maksātājiem ar pirkstu, bet arī jāsāk dīdīt savus ministrus un visus ierēdņus, lai Latvijas uzņēmējdarbības vide kļūtu konkurētspējīga ar citām valstīm. Pretējā gadījumā ziņu virsraksti nemainīsies – gan par nodokļu iekasēšanas iztrūkumu, gan citām valsts nebūšanām.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: