Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kam pieder vara Latvijā?
Publicēts 23. jūlijā, 2009.
“Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) izvirzījis nosacījumu, ka vienošanās tekstu, kas paredz starptautiskā aizdevuma sniegšanu, ir jāparaksta visām valdības koalīciju veidojošajām partijām, tādējādi apņemoties to īstenot.”

Šāda ziņa sasniedza Latvijas sabiedrību vēl vakar, taču tas jau gandrīz nevienu nepārsteidza, jo līdzīgi nosacījumi no Starptautiskā Valūtas fonda puses izskanējuši jau agrāk. Tā, piemēram, Valūtas fonds pieprasa samazināt pensijas – Latvijas valdība tā arī dara, par spīti veco cilvēku protestiem.

Gada sākumā, neskatoties uz negatīvajām prognozēm, Latvijā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) tika paaugstināts no 18% uz 21%. Tas, protams, vislielāko ietekmi radīja tieši uz mazturīgākajiem iedzīvotājiem, jo PVN, lai arī skaitās proporcionālais, tas reāli ir regresīvs nodoklis – iedzīvotāji ar maziem ienākumiem daudz lielāku daļu savu ienākumu atdod par PVN. Kā rāda aprēķini, PVN paaugstināšana nodokļu ieņēmumus nepalielināja tik, cik bija plānots. Tomēr tagad, kad Starptautiskais Valūtas fonds atkal ir izteicis kārtējo prasību – vēl palielināt šī PVN likmi – tā tiek apspriesta un, lai arī kā pēdējā iespēja, tomēr pieļauta.

Tie ir tikai trīs sabiedrībā plašāk izskanējušie gadījumi, taču šī brīža amatpersonu komunikācija un izteikumi liecina, ka tie nav vienīgie norādījumi, ko nu Latvijas valdība “klupdama krizdama” cenšas izpildīt. Tad rodas jautājums – kam pieder vara Latvijā? Līdz šim pie mums Saeimu ievēlēja tauta, tauta noteica, kas pārstāvēs viņus augstākajā līmenī, kas cīnīsies par viņu tiesībām un vajadzībām. Bet daudz ticamāk izklausās, ka varu Latvijā ir pārņēmis Valūtas fonds. Nu, ko, vismaz iztikām bez vardarbības.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: