Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kurš tad būs grēkāzis?
Publicēts 24. septembrī, 2008.
Interesantu domu izteicis Francijas prezidents Nikolā Sarkozī – pēc viņa domām vajag sodīt tos, kuri esot atbildīgi par pasaules finanšu krīzi. Ja jau izskan tik asi paziņojumi, tad jau varētu domāt, ka ir arī vismaz aptuveni zināmi potenciālie sodāmie.

Taču, visticamāk, arī šoreiz mēs saskaramies ar tukšu politisku retoriku. Ir taču ikvienam skaidrs, ka ekonomikā visu laiku notiek kāpumi un kritumi un to ļaudis dēvē par ekonomikas ciklu. Un tomēr – ja jau tik lielas un varenas valsts vadītājs publiski – faktiski pa visu pasauli – ir paziņojis, ka tagad ir pienācis laiks saņemt sodu tiem, kuri ir vainīgi pie tā, ka visā pasaulē miljoniem cilvēku izjūt ekonomikas piezemēšanos, tad jau acīmredzot šim valsts vadītājam ir pamats domāt, ka ir kādi īpaši ļautiņi, kuri negribot vai pat ļaunprātīgi ir noveduši pasauli uz kraha robežas.
Protams, ka tas viss ir tikai skumīga smaida vērts, jo būtu diezgan neloģiski censties šajā pasaules krīzē atrast pašu, pašu cēloni. Protams, viss noteikti sākās no viena konkrēta subjekta, tomēr diez vai tieši tas subjekts tagad būtu karams pie lielā zvana. Drīzāk atbildību būtu jāprasa no visu valstu atbildīgo institūciju vadības, ka finanšu krīze tika nogulēta. Vienmēr rodas krīzes un krīzītes, taču beigu beigās – kādēļ visā pasaulē cilvēki maksā nodokļus valstīm, ja tās nespēj savlaicīgi un autoritatīvi apturēt finanšu krīzes. Un vēl jo vairāk – finanšu krīžu izraisītājus? Banāli izklausās? Iespējams. Taču ne mazāk banāli, kā aicinājums meklēt kaut kādus mistiskus krīzes izraisītājus tā vietā, lai krīzi censtos pārvarēt.

Komentāri (1)
Antons XIV: Nu, tā nu gluži nav, ka nav vainīgo, ir un kā vēl, ar dažiem miljardieriem priekšgalā, OPEC uc varoņi, bet kā jau pats teici - valstis neko nedarīja, lai mīkstinātu krīzi, jo roka roku mazgā!
24/09/2008 12:00
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: