Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Latvijas Vēstneša likvidācija var radīt draudus sabiedrībai
Publicēts 27. martā, 2010.
Izvērtējot publiski pieejamo informāciju par situāciju "Latvijas Vēstnesī" un pārskatot LDDK izvirzītās pretenzijas, rodas pārliecība, ka šī izdevuma un visas izdevniecības likvidācija var radīt reālus draudus sabiedrības informētībai, kā arī uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā. “Latvijas Vēstneša” esamību nedrīkst rēķināt tikai finansiālos ieguvumos vai zaudējumos, jo bezmaksas informācijas pieejamība sniedz daudz lielāku ieguvumu, kas ne vienmēr ir aprēķināms finansiāli.

Ja likumprojektu apkopošanas un publicēšanas funkciju nodos privātā biznesa pārraudzībā, sabiedrībai par informācijas iegūšanu būs jāmaksā, lai atpelnītu to darbu, kas ieguldīts. Līdz ar to lielai sabiedrības daļai informācija nebūs pieejama ne tikai samaksas dēļ, bet arī sarežģītākās piekļuves dēļ. Tā rezultātā lielai sabiedrības daļai būs liegta juridiskā pašpalīdzība un palielināsies risks saskarties ar dažādiem krāpšanas un nelikumību gadījumiem.

Tāpat valstiskā līmenī šobrīd aktīvi tiek kultivēta ideja par maksimāla atbalsta sniegšanu uzņēmējdarbības uzsākšanai un pašnodarbināto atbalstu, jo tas var sniegt reālu atspaidu Latvijas uzņēmējdarbības vides aktivizēšanā. “Latvijas Vēstneša” likvidācijas gadījumā tas būtu tikai papildus šķērslis jauno uzņēmumu un pašnodarbināto darbībā, jo liegtu brīvu un ērtu pieeju aktuālajai informācijai.

Protams, samazinot pašreizējās funkcijas, ir iespējams uzņēmumiem pakalpojumus piedāvāt par zemākām izmaksām, taču nav nepieciešams likvidēt veiksmīgi izveidotu un lielai sabiedrības daļai lietderīgu un labi pazīstamu sistēmu. Uzskatām, ka par veiksmīgu VSIA „Latvijas Vēstnesis” projektu bezmaksas kārtībā sniegt sabiedrībai lakonisku, saprotamu un ticamu informāciju – amatpersonu viedokļus, komentārus un skaidrojumus par tiesību aktu grozījumiem nejuridiskā leksikā, uzskatāms portāls www.lv.lv. Portāla slēgšana būs zaudējums tai sabiedrības daļai, kas ir ieinteresēta sekot novitātēm tiesību aktos savu tiesību aizstāvībai, taču nevar par to samaksāt.

Tāpat nebūtu pareizi salīdzināt Latvijas situāciju ar citu valstu piemēriem, jo šeit lielu lomu spēlē ne tikai finanses, bet arī uzņēmēju, pašnodarbināto un sabiedrības ieradumi, kā arī informācijas nodrošinājums, kas mūsdienu saspringtajos ekonomiskajos apstākļos ir īpaši būtisks.

Ikkatram sabiedrības pārstāvim un it īpaši uzņēmējam būtu pienākums izvērtēt šo situāciju un apzināties nopietnās sekas, ko varētu radīt lēmums par “Latvijas Vēstneša” likvidāciju, kā arī paust par to savu viedokli.

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: