Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Miglas laiks
Publicēts 20. novembrī, 2008.
Līdz ar rudens pāriešanu ziemā Latvijā atkal iestājas mums raksturīgie laika apstākļi - migla, slapjdraņķis un slideni ceļi. Lai arī ne vienmēr autovadītāji ir apmierināti ar ceļu dienestu darbu, tomēr kopumā jāsaka - brīdinājumi par braukšanas apstākļu izmaiņām vienmēr tiek izteikti savlaicīgi un katra paša ziņā ir izvēlēties braukšanas stilu un ātrumu. Jāatzīst - ja salīdzinām šo jomu ar valsts ekonomiku, diemžēl te ne tikai nejūt spēcīgu un pašaizliedzīgu valdības darbu, bet arī ne vienmēr tiekam savlaicīgi brīdināti par iespējamām izmaiņām apstākļos.

Protams, šodien situācija gan pasaules, gan Latvijas ekonomikā mainās ļoti strauji un dažnedažādās prognozes par iespējamajiem apstākļiem mēdz būt tikpat neprecīzas kā laika prognozes. Taču vienlaikus jāsecina - šobrīd Latvijas ekonomikā vairāk ir vērojams miglains laiks ar slideniem ceļiem. Un faktiski gandrīz neviens nespēj prognozēt, kas sagaida viņu jau rīt, nemaz nerunājot par plāniem mēneša un gada griezumā.

Taču vairāk par šiem mainīgajiem apstākļiem pārsteidz Latvijas valdības attieksme pret notiekošo - aizvien vairāk rodas sajūta, ka valdība vai nu pati nespēj vai vienkārši negrib prognozēt par iespējamiem attīstības scenārijiem. Loģiski, ka ir pareiza tāda attieksme, ka vispirms iespējamos attīstības scenārijus izskata valdība slēgtā lokā, bet pēc tam informē sabiedrību. Tomēr patlaban tieši šīs plašās un pietiekami objektīvās informācijas pietrūkst gan uzņēmējiem, gan mājsaimniecībām - informācijas par plāniem, paredzamajiem reālajiem un iespējamajiem attīstības scenārijiem. Pašreizējā valdības komunikācija ar sabiedrību vairāk atgādina paslēpju spēlēšanu, kad viens zina, bet nerunā, bet otrs nezina un neko nevar noskaidrot. Naivi nedomāt, ka tieši neziņa ir labākais laiks visdažādākajiem baumotājiem, kuru rīcība, protams, ir uzskatāma ne tikai par negodīgu, bet pat cinisku. Taču tikai iespēju robežās atklāta un reāla valdības komunikācija būs vislabākais ierocis, lai šādi "miglas pūtēji" nevarētu īstenot savas aktivitātes un nevarētu radīt mītus un baumas, kuriem realitātē nav nekāda pamata, bet tikai lieka ažiotāžas radīšana. Tādēļ jācer, ka valdība beidzot atmetīs savu augstprātību un dalīsies vairāk informācijā un pārdomās ar saviem sociālajiem partneriem informācijā. 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: