Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Nožēlojami…
Publicēts 25. februārī, 2009.
Interesanti, kas šodien ir izvirzījusies par prioritāti – vēlme izveidot pēc iespējas ātrāk jaunu valdību, vai tomēr sakārtot valsts ekonomiku un pasargāt biznesu no masveida bankrotiem, bet pilsoņus no bezdarba un kredītnespējas draudiem? Uz šo jautājumu patlaban ir neiespējami atbildēt, jo vismaz pagaidām potenciālie premjeri runā ļoti vispārīgi un neskaidri.

Nevar gan teikt, ka abi kandidāti būtu identiski – ja Valdis Dombrovskis vismaz ir ieskicējis gan potenciālo valdības kodolu, gan aptuvenas vīzijas par jaunās valdības veicamajiem darbiem, tad Edgars Zalāns neko nestāsta ne par valdības plāniem, ne iespējamo koalīcijas sastāvu. Un tieši tas šobrīd liekas nedaudz komiski – tieši pārspīlēti nevajadzīgās un nejēdzīgas slepenības dēļ iepriekšējā valdība zaudēja sabiedrības uzticību. Bet tagad jaunais premjera kandidāts atkal turpina to pašu iemīto taciņu. Taču diemžēl, vērtējot iepriekšējās valdības (kurā strādā arī Zalāns) panākumus, vairāk gribas pieļaut, ka Zalānam varbūt padomā ir koalīcijas sastāvs, bet diez vai ir reāli plāni, kā sadakterēt valsti. Jo šādā brīdī būtu neloģiski spēlēt slepenības spēles un vismaz konceptuāli neieskicēt vizijas, pa kuru ceļu Zalāns plāno izvest valsti no krīzes. Un vienlaikus arī Dombrovska kandidatūra neraisa lielas cerības, jo, pirmkārt, Dombrovskis pēdējos gadus pārsvarā bijis Briselē un diez vai tik smalki pārzina Latvijas situāciju, un otrkārt, nu nekādi vēl nerodas pārliecība, ka Dombrovskis ir tik spēcīgs līderis un profesionālis, lai tieši šajā brīdī spētu kompetenti un profesionāli vadīt zināmā mērā krīzes valdību.

Tādēļ tomēr pavīd naivs cerību stariņš, ka prezidents ļoti rūpīgi apdomās savu izvēli un varbūt tomēr ieklausīsies priekšlikumos meklēt bezpartejisku premjeru, kurš patiešām būtu augstas raudzes profesionālis un kuram tiktu sniegts politiķu atbalsts profesionālas valdības izveidošanā. Ja šāds pasakains scenārijs notiktu, iespējams, tas ne tikai ļautu Latvijai daudz vieglāk pārciest krīzi, bet arī ļautu esošajiem politiķiem atgūt vismaz niecīgu daļu tās uzticības, kura katastrofāli zaudēta pēdējo gadu laikā.


Komentāri (1)
c'mon: Zalāns izskatās daudz pārliecinošāk par to eirodeputātu Dombrovski.
25/02/2009 13:00
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: