Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Par ko raudam?
Publicēts 10. jūlijā, 2008.
Mazliet pārsteidza Ministru prezidenta Ivara Godmaņa savdabīgā reakcija uz iespējamo franču koncerna "Saint-Gobain" atteikšanos no ieceres pie Ikšķiles būvēt "Isover" siltumizolācijas materiālu ražotni – premjers šādu lietu iespējamu pavērsienu vērtējot ļoti negatīvi, jo tādējādi taču Latvijai gar degunu aizies milzīgas ārvalstu investīcijas. Taču visvairāk visos Godmaņa izteikumos šajā sakarā pārsteidz un pat liekas nedaudz aizskaroša frāze, ka redziet, valsts ir dikti pūlējusies, lai šo investoru piesaistītu, bet visu lieliski plānoto pasākumu sabojājusi tāda neliela ļaužu grupiņa, kura savas personīgās intereses ceļot augstāk par valsts interesēm.

Te gan gribas premjeram atgādināt, ka katram Latvijas pilsonim šajā valstī ir tiesības uz viedokli. Arī tādu viedokli, kas ir pretējs premjeru un citu ministru domām. Turklāt – ir mazliet ciniski pārmest cilvēkam viņa tiesības cīnīties pret milzīgas ražotnes būvēšanu blakus viņa mājām. Tikpat labi varam uzdot jautājumu premjeram – ja jau viņš ir tik valstiski domājošs – varbūt tad viņš varētu aicināt šo rūpnīcu būvēt blakus pats savām mājām? Ir viegli kritizēt citus, ja pašu šāda lieta neskar.
Un beigu beigās – tas, ka ārvalstu investors te plāno ieguldīt dažus desmitus miljonu eiro savas ražotnes izveidošanai – vēl nenozīmē, ka mums būtu atkal jāklanās ārzemnieku priekšā. Vissvarīgākie aspekti ir – vai vietējiem iedzīvotājiem netiks pasliktināti dzīves apstākļi, cik no šīs rūpnīcas gadā nodokļos iegūs valsts, cik cilvēkiem būs darbs un kādas algas plāno maksāt investors.
Šie jautājumi ir palikuši ēnā. Visam priekšā kārtējo reizi zīmējas uzsvērtais fakts, ka tas ir ārvalstu investors un nu tagad Latvijai un latviešiem jābūt pārlaimīgiem, ka viņš vispār ir paskatījies šajā virzienā, taču šķiet, tiek aizmirsts tas, ka jebkurš pasaules uzņēmējs meklē tikai un vienīgi vietu, kur savu produkciju ražot lētāk. Un viņa lēmumu maz ietekmē cilvēku labvēlība vai valsts atvērtība ārvalstu investīcijām. Taču latviešiem jau ir ierasts klanīties katra svešzemju kunga priekšā.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: