Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Pēcsvētku taupīšana
Publicēts 5. janvārī, 2009.
Dzīres mēra laikā – varbūt šie vārdi būtu tomēr pārāk skarbi, raksturojot iepriekšanās drudzi pirms svētkiem nu jau aizvadītā gada nogalē. Veikalu tīkla RIMI veiktais pētījums liecinot, ka pirmssvētku dienās iedzīvotāju tēriņi bijuši tik gana lieli, ka daudziem tagad varot nākties ievērojami ekonomēt, lai salāpītu robus savos budžetos.

Un diemžēl jāsecina, diez vai lieli tēriņi uz svētkiem bija  tā vērti, vēl jo vairāk zinot, ka šis gads nebūs no tiem treknajiem, bet tieši pretēji – liesāks, nekā esam raduši. Iespējams, šīs cilvēciskās īpašības var veltīt arī valsts sektoram un arī biznesam. Nez kādēļ pagaidām vēl nav radusies pārliecība, ka esam gatavi pārdomātiem un izsvērtiem lēmumiem un darbiem. Tas, ka šobrīd visapkārt notiek mehāniska izdevumu apcirpšana, neliecina par loģiku. Diez vai ir pareizākais risinājums vienkārši samazināt budžetus un pēc tam rēķināt, kam un cik daudz no atlikušās naudas vēl pietiek, lai varētu turpināt attīstību, nevis tikai eksistēt vai izdzīvot. Jāatceras, ka tieši ekonomikas lejupslīdes periodi ir vieni no lielākajiem iespēju brīžiem, kad gudrākie un nosvērtākie spēs izdzīvot un pārdzīvot krīzi un pēckrīzes periodā kļūs daudz stiprāki un konkurētspējīgāki nekā iepriekš.
Iespējams, uzņēmējiem pārliecību joprojām nerada iespēja paļauties uz valsti arī šādā situācijā, atceroties valdības straujos un negaidītos lēmumus gan par nodokļu palielināšanu, gan citiem būtiskiem jautājumiem. Uzņēmēji vienmēr ir uzsvēruši, ka viņiem ir ļoti būtiski just stabilitāti valsts darbībās, lai tie varētu prognozēt savu nākotni. Savukārt valdības lēmumi decembrī par nodokļu izmaiņām noteikti nevar tikt uzskatīti par koleģiāliem attiecībā pret uzņēmējiem. Un iespējams, tieši tādēļ tagad daudzi uzņēmumi ir spiesti steigšus pārskatīt šā gada budžetus, lai piemērotos jaunajai situācijai tirgū. Jācer, ka šogad valdība atkal mūs visus nepārsteigs ar kādiem jaukiem brīnumiem…

Komentāri (1)
Džerijs Šterns: Bet varbūt cilvēki daudz pirka tāpēc, ka cerēja izvairīties no pēcsvētku PVN u.c. paaugstinājumiem? Ne jau daudzi zina, kā tieši tas un kādas cenas ietekmē.
05/01/2009 13:36
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: