Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Pliķis politiķiem
Publicēts 11. aprīlī, 2008.
Parakstu vākšana par Satversmes grozījumiem beigusies ar loģisku iznākumu – tiks izsludināts referendums par tautas tiesībām atlaist Saeimu. Lai arī kā valdošā koalīcija kritizēja un ne visai glaimojoši izteicās par šo ideju, atpakaļceļa vairs nav un tagad deputātiem būs nopietni jādomā savi lēmumi un attieksme pret vēlētājiem.

Patiesībā jau runa nav tik daudz par Saeimas atlaišanas iespēju, bet gan vairāk par kārtējo sabiedrības attieksmes izpausmi par valdošo partiju rīcību pēdējo gadu laikā. Un „Lietussargu revolūcija” bija ļoti stiprs signāls politiķiem. Toreiz viņi pasmīnēja. Tagad joku vairs nebūs. Nav runa par to, ka tagad katrs neapmierināts pilsonis varēs ierosināt atlaist Saeimu. Runa ir par to, ka politiķiem beidzot aizvien vairāk tiek tieši acīs pateikts – debesmannas laiki ir beigušies un turpmāk politiķi nevis vienkārši spaidīs podziņas Saeimā, bet gan strādās visas valsts labā. Jo līdzšinējā vēsture aizvien vairāk liek domāt, ka politiķiem vēlētāja viedoklis ir svarīgs vien dažus mēnešus pirms kārtējām vēlēšanām. Bet pēc tam viss atkal atgriežas vecajās sliedēs – uzņēmēji atkal jūtas aizmirsti, sabiedrība izjūt, ka tās viedoklis nav svarīgs. Bet politiķi tikai gudri runājuši, taču reāli pozitīvu darbu bijis maz. Nē! Mēs negribam apgalvot, ka Latvijā nekas labs nav noticis, tomēr nav normāli, ka Latvijas uzņēmēji ļoti bieži atceras vecu veco anekdoti – ja tu domā, ka valsts par tevi par tevi ir aizmirsusi, pamēģini vienu mēnesi nesamaksāt nodokļus... Turklāt paši politiķi labi apzinās, ka nemaz tik vienkāršs Saeimas atlaišanas mehānisms nebūs arī pēc Satversmes grozījumu pieņemšanas. Patiesībā viņus satrauc kas cits – vairs nebūs tā, ka deputāti varēs četrus gadus gozēties saulītē un ne par ko neuztraukties. Sabiedrība vairs nav tik naiva, lai sajauktu vajadzīgas, bet sāpīgas reformas ar bezdarbību. Ja reformas tiešām būs vajadzīgas un sabiedrībai izprotamas, tikai loģiski, ka sakodīsim zobus un pacietīsim. Bet ja jutīsim, ka reformas mērķis ir tālu no visas sabiedrības interesēm – krēslu kājas ļodzīsies.

Komentāri (1)
Džerijs Šterns: "Parakstu vākšana par Satversmes grozījumiem beigusies ar loģisku iznākumu – tiks izsludināts referendums par tautas tiesībām atlaist Saeimu."

Nav teikts - vēl jau var gadīties, ka truša konkurents pierunā Saeimu apstiprināt šo likumu bez izmaiņām. Tā ka referendums ir tikai iespējamais, nevis loģiski tiešais rezultāts :)
11/04/2008 13:39
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: