Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Prātīgs lēmums
Publicēts 3. oktobrī, 2008.
Šonedēļ gandrīz vienlaicīgi izskanēja divas ziņas. Pirmā ziņa - valdība nolēma palielināt akcīzes nodokli alkoholam un tabakai. Un otra ziņa – joprojām palielinās to pusaudžu skaits, kuri smēķē vai lieto alkoholu, vai arī kaut reizi šīs nodarbes ir pamēģinājuši. Protams, šeit nav minēta uzskaite par pieaugušajiem, kuriem piemīt šie netikumi.

Turklāt alkohola lietošana un smēķēšana jaunatnes vidū, kļūst aizvien intensīvāka, pat neskatoties uz to, ka ir noteikts vecuma ierobežojums, no kura šīs abas preces var iegādāties – 18 gadi. Loģiski, ka līdz ar to rodas arī jautājums – kādā veidā šo vecumu nesasniegušie jaunieši var iegādāties cigaretes vai alkoholu.
Tādēļ ir tikai apsveicams lēmums paaugstināt akcīzes nodokli alkoholam un tabakas izstrādājumiem, jo finansiāli aspekti bieži ir noteicošie, kas rosina cilvēkus, tajā skaitā arī jauniešus, pārdomāt savus tēriņus un paradumus. No otras puses tikpat liela ir iespēja, ka smēķētāji un iedzērāji atteiksies no citiem pirkumiem par labu saviem ieradumiem, bet tā jau būs viņu personīgā izvēle.
Akcīzes nodokļa paaugstināšanai faktiski ir vēl viens pozitīvs faktors – vismaz pagaidām diezgan droši var prognozēt, ka tādējādi palielināsies arī akcīzes nodokļa ieņēmumu apjoms valsts budžetā. Patlaban ir grūti prognozēt, cik procentu pieaugumu varam sagaidīt, tomēr, visticamāk, minēto preču sadārdzinājums vēl nebūs tik liels, lai būtiski mainītu to patēriņu. Taču līdz ar ekonomisko grūtību pieaugumu svaru kausi var nosvērties par sliktu alkoholam un tabakai – tad nodokļa ieņēmumi, ņemot vērā likmes palielināšanu, varētu palikt līdzšinējā līmenī. Kas arī nav slikts risinājums.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: