Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Reitingi un nereitingi
Publicēts 13. novembrī, 2008.
Ko darīt valstij, kad autoritatīvas starptautiskas kredītreitingu aģentūras sliktos laikos būtiski un turklāt viena aiz otras samazina gan pašas valsts, gan dažādu tās uzņēmumu kredītreitingus? Sākt nopietni satraukties par iespējamo un esošo investoru uzticēšanās zudumu? Diez vai. Drīzāk ir jāpaceļ galva un ļoti kritiski jāizturās pret šādiem vērtējumiem.

Šāds secinājums par savulaik slaveno un autoritatīvi reitingu aģentūru vērtējuma objektivitāti un kompetenci rodas tādēļ, ka pirms visām lielajām krīzēm, kas tagad piemeklējušas gandrīz visas pasaules valstis, šīs pašas kredītreitingu aģentūras nemaz necēla trauksmi par iespējamu situācijas pasliktināšanos. Turklāt, kā norāda finanšu speciālisti, arī fakts, ka pašam krīzes šūpulim – ASV – šīs reitingu aģentūras nemaz nesamazina vērtējumu, nu nekādi nerada pārliecību par šo aģentūru objektivitāti. Un tādēļ laikam jāpiekrīt viedoklim, ka šīs reitingu aģentūras patlaban vienkārši cenšas glābt savu sašūpoto reputāciju, mazinot daudzu valstu un kompāniju reitingus. Taču kā saka – izlieto jau nesasmelsi, tādēļ arī Latvijai, iespējams, būtu visai pamatots iemesls pieprasīt no šīm aģentūrām skaidrojumu, kādēļ to it kā speciālisti uzskata, ka mūsu valsts reitings ir tieši tāds un ne par punktu augstāks. Būtu noteikti interesanti dzirdēt un redzēt, kādi faktori, aprēķini un prognozes ir ņemti par pamatu, lai tagad mazinātu Latvijas vērtējumu, bet vēl dažus mēnešus iepriekš nekas tāds nebija nepieciešams. Un turklāt – kādēļ tieši Latvija ir sliktāka par citām valstīm. Ja šie it kā speciālisti spēs kompetenti un argumentēti pamatot savu viedokli, varbūt būs vērts ieklausīties viņu viedoklī. Pretējā gadījumā tas ir tikai minējums un zīlēšana.

Komentāri (1)
Džerijs Šterns: Reintingi gandrīz vienmēr tiek taisīti, balstoties uz izlases, nevis pilnas grupas rādītājiem - tāpēc par to atbilstību realitātei aumež der pašaubīties.
14/11/2008 12:10
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: