Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Skaidrību, kungi!
Publicēts 3. decembrī, 2008.
Nupat arī tā saucamie valdības sociālie partneri sāk izteikt bažas par valdības rīcību, nestāstot visu informāciju par situāciju valstī un iecerētajām aktivitātēm ekonomikas situācijas stabilizēšanai. Par nožēlu jāsecina – vai nu situācija mainās patiešām vai ik stundu, vai arī pašreizējā valdība vienkārši nezina, ko un kā darīt.

Kā gan savādāk var saprast neizprotamos paziņojumus gan par summām, kuras valdība vēlētos aizņemties no Starptautiskā Valūtas fonda, gan citiem procesiem un iecerēm? Kā tas var būt, ka divas reizes ārvalstu mediji, atsaucoties uz Latvijas finanšu ministru, jau ir nosaukušas konkrētas summas, kuras Latvija varētu aizņemties, kamēr Latvijas medijiem nekas netiek stāstīts, turklāt premjers vēl savukārt abas reizes šo summu iespējamo aizņemšanos neapstiprina. Vai tiešām finanšu ministrs un premjers dzīvo katrs savā darbības un informācijas telpā? Diez vai. Vairāk šķiet, ka taisnība ir tiem cilvēkiem, kuri aizvien skaļāk pārmet valdībai konkrēta rīcības plāna neesamību, lai saturētu ekonomiku un sāktu tās atveseļošanas procesu.

Un nav saprotama arī pārmērīgā valdības slepenība, lemjot par valsts likteni. No vienas puses – varbūt tā arī ir labāk, jo kamēr nav izstrādāts konkrēts plāns un tiek apsriestas tikai iespējas, tikmēr nebūtu pareizi tracināt sabiedrību. Taču no otras puses – kādēļ tad vispār pusvārdos runāt par iespējamu sociālā budžeta samazināšanu, atsevišķu nodokļu palielināšanu, ja nekas konkrēts nav izlemts. Vai tā ir sava veida sabiedrības iespējamās reakcijas pārbaude? Ja tā, tad tas ir pārsteidzoši nepareizi, jo labāk ir vienreiz bet tā riktīgi nogriezt, nevis desmit reizes durstīt. Patlaban valdības nesaprotamās darbības vairāk atgādina stūrī iedzīta dzīvnieka raustīšanos, nevis konstruktīvu un par pozitīvu rezultātu pārliecinātu rīcību. Kādēļ jau vairākus mēnešus sabiedrība tiek barota ar puspatiesībām, arī nav skaidrs. Var jau būt, ka sabiedrība tiešām nav pietiekami izglītota, lai saprastu gudrās valdības lēmumus un rīcību. Taču ar katru dienu vairāk rodas pārliecība, ka šīs rakstura īpašības ir skatāmas apgrieztā veidā. Jācer, ka tā tomēr nav, un gudri esam mēs visi.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: