Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Uzņēmējs: Repše aizstāv tikai lielos uzņēmumus
Publicēts 9. aprīlī, 2009.
Bizness.lv redakcija saņēmusi uzņēmēja Jura Kalniņa vēstuli, kurā viņš pauž viedokli par valdības nespēju aizstāvēt mazo un vidēju uzņēmēju intereses, tā vietā iestājoties tikai par lielo un, bieži vien, ārvalstu kapitālam piederošo uzņēmumu attīstību. Uzņēmējs atsaucas uz vakar izplatīto Finanšu ministrijas informāciju ar zīmīgu virsrakstu - "Repše: prioritāri ir jāatbalsta sekmīgie uzņēmēji"

J.Kalniņš: "Pagaidām nesaskatu nekādu valstisku atbalstu Latvijas uzņēmējdarbībai, tāpēc cerēju, ka viss vēl mainīsies. Kā nekā jauna valdība. Tomēr laikam kļūdījos, par ko pārliecinājos uzzinot Repšes domas par situācijas risināšanas iespējām.

Spriežot pēc Repšes izteikumiem, valsts atbalstu saņems Latvijas sekmīgie uzņēmēji. Padomāsim – kas ir tie uzņēmumi, kurus šī brīža sarežģītajos ekonomiskos apstākļos varētu nosaukt par sekmīgiem. Tie ir monopoluzņēmumi, oligopoli, kā arī uzņēmumi, kuru mātes organizācijas atrodas Skandināvijā vai citās valstīs. Taču par laimi, vai šajā gadījumā laikam jāsaka – diemžēl – Latvijā vairums uzņēmumu neietilpst šajā sarakstā. Vairums darba devēju valsts nolaidības un citu apstākļu dēļ šobrīd piedzīvo lielākus vai mazākus, bet zaudējumus, nespēj samaksāt nodokļus vai atrodas sarežģītās kredītsaistībās. Līdz ar to vairums vietējo Latvijas uzņēmumu nebūt nav veiksmīgi, no kā jāsecina, ka tiem uz valsts atbalstu necerēt.

Arī LDDK arvien biežāk pozicionē sevi kā Latvijas uzņēmēju atbalstītāju, taču tas, ko šī konfederācija pārstāv, ir tikai lielie uzņēmumi. LDDK nav iedziļinājusies mazo un vidējo uzņēmumu problēmās, taču šis ir tas brīdis, kad tieši maziem un vidējiem komersantiem izšķiras dzīvības un nāves jautājums.

Diemžēl tā vietā, lai apzinātu patieso situāciju, lielo uzņēmumu “mamma” ar ārvalstu investoru lobiju spriež par visas Latvijas uzņēmējdarbības vides sakārtošanu. Jācer, ka ar sakārtošanu viņi nesaprotu izslaucīšanu tukšu."

Komentāri (2)
Aigars: Man personīgi nav nekādu ilūziju par valdošās politiskās elites (arī JL) lobiju banku sektoram, apdrošinātājiem uc. lieluzņēmumiem. Principā tā tas notiek jau pēdējos 10-15 gadus. Kamēr sabiedrībā (arī ekonomikā) valdīs vilku likumi, tas ir labējie likumi, katrs par sevi, valsts (VID) pret iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kurš pirmais kuru nograuzīs, uzmetīs u.t.t. Kamēr nevaldīs vispārēja sociālā taisnīguma principi gan iedzīvotājos, gan starp uzņēmumiem un valsti nekas nemainīsies. Progresīvo nodokļu princips ir jāievieš valstī visos līmeņos. Jā, tieši tā, maziem uzņēmumiem jābūt mazākiem nodokļiem neka lielajiem. Tāpat kā LB prezidentam (u.tml.) jāatdod puse algas nodokļos un minimālo algu vispār nav jāapliek ne ar kādiem nodokļiem. Tikai mūsu idiotiskajā valstī varēja izdomāt ienāk.nod. atlaidi investīcijām virs 10 miljoniem (pirms 10 gadiem). Kurš vietējais vai mazais uzņēmums varēja to izdarīt?Neviens. Un kādas tad bija SEB investīcijas? HA, viņi sapirka datorus un isremontēja filiāles, principā izkāsa naudu un vēl saņēma nodokļu atlaides. Ko tur runāt...tādu idiotismu ir pilns visapkārt. Ārkārtas Saeimas vēlēšanas un kreisu sociāldemokrātisku valdību, vienīgā izeja!
10/04/2009 12:31
bljoda: a ko tad Kalninsh grib, pats noteikti balsojis par TP vai citiem labeejiem un briinaas tagad, labeejaa politika jau peec nokluseejuma ir veersta uz lieluzneemeejiem, par mazajiem un videejiem visaa pasaulee ruupeejas kreisie.
10/04/2009 16:01
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: