Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Uzņēmumu apvienības – iespēja izdzīvot
Publicēts 1. augustā, 2009.
“Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās uzņēmējus var pamudināt vienoties ar citiem uzņēmumiem par kopīgiem iepirkumiem vai cita veida sadarbību, tādējādi samazinot savas izmaksas un optimizējot darbību,” secināts kādā nesen veiktā uzņēmēju aptaujā, par ko informē masu mediji. "Ergo" apdrošināšanas sabiedrību Baltijas valstīs valdes locekle Evija Čīma aptaujā atzinusi, ka patlaban uzņēmēji izskata visus iespējamos variantus izdevumu samazināšanai. Līdz ar to prognozējams, ka nākotnē uzņēmumu kooperēšanās dažādās jomās ar mērķi samazināt izdevumus varētu gūt popularitāti.

Taču vai Latvijā ir veiksmīgi strādājošas uzņēmumu apvienības, kas tiešām darbojas pareizajā virzienā?

Vienalga, vai tas būtu liels, vidējs vai mikro - uzņēmums, šobrīd Latvijā ikviens no tiem atrodas nopietnas izvēles priekšā. Tiesa gan daudziem pat nav dotas gandrīz vairāk nekādas izvēles iespējas, tomēr tiem, kas vēl pastāv un vēlas attīstīties, ir rūpīgi jādomā, kā strādāt tālāk. Vairums uzņēmumu atzīst, ka vieniem censties pārvarēt valsts un banku uzliktos šķēršļus un atrast savai produkcijai noieta tirgus ir ļoti grūti, ja ne neiespējami. Arvien vairāk uzņēmumi meklē sadarbības partnerus – līdzīgi domājošus, sadarboties spējošus uzņēmumus ar līdzīgiem mērķiem, lai tādējādi pārvarētu šo ekonomikas kritumu.

Jā, protams, divas ilgāk pastāvošās un redzamākās no šādām uzņēmumu apvienībām ir Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības Kamera (LTRK), kā arī Latvijas Darba Devēju Konfederācija (LDDK), kurā apvienoti dažādi uzņēmumi, kas gatavi maksāt biedra naudu, cerot, ka viņu pārstāvniecība šajās organizācijās vien jau būs solis pretī attīstībai. Protams ir labi, ka šīs apvienības diezgan aktīvi darbojas, kopīgi ar valdību sastāda valsts budžetu un izsaka savu neapmierinātību par atsevišķiem uzņēmējdarbību ietekmējošiem lēmumiem, tomēr tas nedod nekādu redzamu ieguvumu mazajiem, kur nu vēl mikro uzņēmumiem, kas darbojas kādā šaurākā sfērā. LTRK un LDDK ir lielas visas nozares apvienojošas organizācijas, kas nespēj reaģēt uz ikviena uzņēmuma individuālajām vajadzībām. Un tas rada jautājumu – kāds vispār labums vidējiem un mazajiem uzņēmumiem stāties, piemēram, LTRK, maksāt biedra naudu un ierakstīt savā mājas lapā – esmu LTRK biedrs.

Šī brīža situācijā daudz lielākā vērtē varētu būt mazākas organizācijas, kas apvieno vienas nozares vai vienotu mērķu uzņēmumus, kurās ikvienam biedram ir vienlīdz lielas tiesības un spēks izteikties, virzīt organizācijas darbības, sekot līdzi notikumiem, noteikt problēmas un risināt tās nekavējoties. Ir jāspēj strauji reaģēt, kā arī maksimāli koncentrēties uz konkrētai uzņēmumu grupai aktuālām vajadzībām. Cik plaši šādas apvienības Latvijā ir pārstāvētas?

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: