Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Zaļo tirdziņu laikmets
Publicēts 28. janvārī, 2009.
Tas, ka lauksaimnieki novesti līdz “kliņķim”, ir skaidrs ikvienam. Un diezgan prognozējami ir arī tas, ka aptuveni pēc nedēļas Rīgā gaidāmi sastrēgumi, jo pa ielām kursēs traktori un kombaini. Tā vismaz šķiet, zinot, ka premjers atzinis, ka diez vai paspēs nedēļas laikā atrast risinājumus zemnieku problēmām, bet savukārt zemnieki ir devuši tieši nedēļu laika valdībai, pirms ar traktoriem “ieņems Rīgu”.

Un tad nu komiski izskatās Rīgas domes sociāldemokrātu frakcijas rosinājums Rīgā organizēt zaļos tirdziņus, kuros lauksaimnieki bez starpniekiem varētu realizēt savu produkciju. Lieliska ideja! Pat ģeniāla! Tikai gribas pajautāt Rīgas domniekiem, kā viņi reāli saredz šo procesu dzīvē? Kādā veidā zemnieki zem klajas debss varēs tirgot svaigu gaļu, nefasētu pienu? Vai tiešām sanitārie dienesti liksies mierā un naski neskries sodīt zemniekus par sanitāro normu iespējamiem pārkāpumiem? Un vai tiešām domnieki pa nopietnam ir izteikuši šādu ideju un domā, ka tagad zemnieki, kuri apsaimnieko tūkstošiem hektāru zemes, vai kuru saimniecībā ir simtiem liellopu, tagad brauks uz Rīgu ar autocisternu, lai iztirgotu pienu vai pārdotu burkānus pa kilogramiem? Protams, ir iespējama arī šāda situācija, ja nu ūdens iesmelsies mutē. Tomēr vairāk šķiet, ka šis rosinājums ir tikai domnieku politisko dividenžu krāšana, jo reāli šādos zaļajos tirdziņos varētu patiešām tirgoties mazo piemājas saimniecību īpašnieki, kuri patiešām reizi nedēļā varētu atbraukt uz Rīgu ar savu vieglo automašīnu, kas piekrāmēta ar burkānu un kartupeļu maisiem. Taču patiešām gribētos redzēt, kad zaļajā tirdziņā iebrauktu liels traktors ar piekabi, kas līdz augšai piekrāmēta ar burkāniem! Attiecīgā mikrorajona iedzīvotāji būtu nodrošināti gadam! Un tomēr – iespējams, šāda ideja vismaz ir kaut kas, salīdzinot ar to, ka valsts līmenī ir tikai solījumi meklēt risinājumus. Bet kā mēs zinām, Latvijā valdības risinājumus meklē gadiem. Bet lauksaimniecība patlaban atrodas jau uz iznīcības robežas. Un starp citu – ne tikai lauksaimniecība…

Komentāri (2)
Džerijs Šterns: Iz kam runāt, ja nav ko teikt?
30/01/2009 13:04
Akis: Klau, pirms raksti padomā. Šī izskatās pēc bezjēdzīgas apziņas plūsmas par to kā būtu jā būtu. Kādi ir ieteikumi no tevis. Zaļais tirdziņš nestu laukus tuvāk pilsētai'. Tas nozīmē, ka vari pārdot savu preci (pat ja tā nav gaļa vai piens) uzreiz pa tiešo pircējam un ienākumus paturēt savas saimniecības uzturēšanai. Tas ir neliels solis, tomēr tas ir abalsta solis.

Kā palīdzēsi Tu pats?
30/01/2009 13:15
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: